Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Tallinn

tallinn svanesjoen

Tallinn er ikke av de største byene, men som ofte i Øst-Europa er bydelene spredt over ganske store områder som gjør at for å se alt, må du benytte andre fremkomstmidler enn føttene. For de fleste vil allikevel mesteparten av tiden benyttes til det historiske sentrum, siden det er her de fleste severdighetene finnes. Og med en så flott bevart gamleby er du programforpliktet til å bruke tid på den når du først er kommet til Tallinn.



Dag 1 i Tallinn

Det finnes ikke bedre alternativer enn å utforske det historiske sentrum av Tallinn til fots. Hele området er på UNESCOs verdensarvliste og er en imponerende samling av godt bevarte bygninger og attraksjoner.

Du starter på rådhusplassen (Raekoja plats). Denne plassen var regnet som senteret i middelalder-Tallinn og har gjennom tidene hatt mange navn. Tenk på at her har det vært bybebyggelse siden 1100-tallet. Den mest imponerende bygningen på plassen er rådhuset. Dette er et av svært få gotiske rådhus i hele Nord-Europa. Bygningen ble opprinnelig oppført så tidlig som 1322. Legg også merke til apoteket som ligger ved plassen (Raekoja plats 11). Dette regnes som kanskje det eldste apoteket i verden. Her har det vært dokumentert apotekvirksomhet siden 1422, men sannsynligvis enda lenger. 

Herfra går du gaten Apteegi til hovedgaten Vene. Du vil nå komme rett på Katarines passasje, et av de mest romantiske stedene i Tallinn og egentlig et sted som bør oppleves om vinteren når snøen legger seg strategisk rundt i gaten. Det mest iøynefallende monumentet du nå ser, er dominikanerklosteret (adressen er Vene 16). Dominikanerne kom til Tallinn i 1229. Dette er også opprinnelsen til nabokirken (Vene 24), som heter St. Nikolaskirken. Følg gaten Vene videre nordover til du kommer til Brokus plats. Ta til venstre i gaten Olevimagi til du kommer til gaten med navnet Pikk. Ta av mot tårnene til St. Olafskirken. Denne kirken er en av hovedattraksjonene i Tallinn, og er faktisk oppkalt etter Olav den hellige. På 1800-tallet var denne kirken en av verdens høyeste bygninger. Kirken skal en gang ha hatt tårn 159 meter til værs. I dag er tårnets høyde 123,7 meter.

Følg nå gaten Lai tilbake. Du vil blant annet gå forbi Huecks Hus (Lai 29), som har spilt en viktig rolle i Tallinns historie. De to lindetrærne du ser foran huset, skal være plantet av den russiske tsaren Peter I. Det flotte middelalderhuset du ser i Lai 23, er Tallinns byteater. Sving inn gaten Vaimu og du er tilbake i gaten Pikk. Går du nå mot rådhusplassen, vil du i rask rekkefølge se Blackhead-huset (nr. 26), som er en flott renessansebygning fra slutten av 1500-tallet, Laugsbygget Oleviste  (nr. 24), som siden 1400-tallet har representert håndverkere og andre handelsfolk fra blant annet Skandinavia og Finland, og ikke minst Laugsbygget Kanut  (nr. 20), som tilhørte en religiøs losje, men ble senere en forening for håndverkere og fagarbeidere. Huset med nr. 17 var losjen for de rikeste og mektigste. Litt nærmere rådhusplassen finner du Den hellige ånds kirke. Den skal ha eksistert siden første halvdel av 1200-tallet, men dagens utgave skriver seg fra 1300-tallet.

Avslutt dagen med shopping i gamlebyen, og ikke nøl med å ta taxi til for eksempel Viru Center, som ligger i gaten Viru väljak 4/6. Dette senteret er dessuten knyttet sammen med et annet butikksenter som heter Tallinna Kaubamaja. Dermed skulle alt ligge til rette for at du skal kunne få tilfredsstilt dine shoppingbehov.

Tilbring kvelden på restauranten Olde Hanse ved Vanu torg. Her er både mat og omgivelser attraksjoner i seg selv, og du får garantert en spennende og hyggelig avslutning på kvelden. Hvis ikke hotellrommet frister riktig ennå, så har Tallinn bra uteliv.

Dag 2 i Tallinn

Start dagen på markedet Keskturg ved gaten Keldrimäe 9 ikke langt fra Reval Hotel Olümpia (bygd for Olympiaden i 1980), som ligger sydøst for gamlebyen. Beregn 15 minutter å gå eller 5 minutter med taxi. Klikk her for kart. Torget byr på masse mat, grønnsaker og frukt, i tillegg til suvenirer og billige klær. Er du på jakt etter gjenstander fra det gamle Sovjetunionen, så kan dette være stedet.

Etter torgbesøket anbefaler vi at du tar Toompea i nærmere øyesyn. Historisk var dette maktens og de geistliges område. Start vandringen i krysset Harju og Müürivahe ikke langt fra rådhusplassen. Legg merke til byporten. Middelalder-Tallinn hadde opprinnelig seks slike byporter som man måtte passere for å komme inn i byen. Ta til høyre i krysset (hvis du har rådhusplassen bak deg) og gå til gaten Lühike. Du vil nå se kanontårnet Kiek in de Kök. Tårnet var på slutten av 1400-tallet 36 meter høyt og det mest storslagne i hele Tallinn. Rett bak tårnet kommer du til bymuren. Midt på 1500-tallet var hele Tallinn omkranset av en mur som var mellom 2 og 3 meter tykk og over 13 meter høy. Totalt var det 40 forsvarstårn langs muren. Den flotte hagen du passerer, heter Dannebrog, og henspeiler på den danske kongen Valdemar II som erobret Tallinn tidlig på 1200-tallet.

Følg skiltene til Lossi plats, der du finner den flotte Alexander Nevski-katedralen. Løk-domer kalles disse russisk-ortodokse kirkene på folkemunne. Kirken er fra sent 1800-tall. Katedralen er den største domen i Tallinn, og er dedikert hertug Alexander Nevski.

Herfra går du opp gaten Toom-Kooli til Kiriku plats og Toomkirik (domkirken), som heter Jomfru Marias kirke. Kirken brant nesten ned i 1684, men ble bygd opp med tårn i barokkstil på slutten av 1770-tallet. Fra domkirken følger du veien Rahukohtu til Stenbocks hus og en utsiktsplattform som gir deg flott oversikt over Tallinn. Her ser du St. Olavskirken, havnen og bymuren. Følg nå turveien ned til Kohtu for mer flott utsyn, før du går langs bymuren ned tilbake til Gamlebyen.

Har du tid til overs, kan vi foreslå en taxitur til Kadriorg for avslapning i den gamle Tsar-parken. Hvis ikke, så kos deg i Gamlebyen med mat og drikke. Avslutt gjerne kvelden på ”baren uten navn” – Bar Nimeta. Baren ble åpnet i 1995 av en skotsk fotballsupporter, og den dag i dag viser baren masse internasjonal fotball. Her får også du rimelige småretter (også frokost og lunsj om du kommer forbi tidligere på dagen) i tillegg til ”happy hours” og mye glad musikk. 


 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.